Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
33

3) ввізну митну декларацію, що підтверджує факт митного оформлення товарів при вивезенні товарів, попередньо імпортованих таким платником податку.

Облік нарахування сум податкового кредиту не залежить від цілей використання запасів, що придбаються, тобто здійснюється у загальному порядку. Одночасно з розрахунком експортного відшкодування, крім митних декларацій або актів, що підтверджують виконання робіт (послуг) на експорт, мають подаватися завірені банком копії платіжних доручень.

Відвантаження продукції в країни СНД проводиться лише після попередньої оплати від іноземного партнера або гарантії іноземного банку про оплату.

Під час експорту товарів з підприємств-експортерів стягується ввізне мито та митні збори. Експортні мита стягуються з підприємства-експортера незалежно від того, чи вироблені товари, що реалізуються, ним самим, чи вони закуплені у іншого українського підприємства.

Порядок  проведення  перерахунку  дебіторської  заборгованості підприємства на дату балансу визначено П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів", згідно з яким на кожну дату балансу монетарні статті в іноземній валюті відображаються з використанням валютного курсу на дату балансу. Дебіторську заборгованість буде визнано монетарної статтею, якщо в результаті її погашення передбачається одержання грошових коштів або їх еквівалентів. Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті провадиться також на дату здійснення розрахунку. Така курсова різниця відображається у складі доходів від операційної діяльності -у разі збільшення курсу валюти, та у складі витрат від операційної діяльності - у разі зменшення курсу валюти.

Дохід, отриманий від реалізації товару, не підлягає перерахуванню у зв'язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом звітного періоду.

Аналітичний облік експортних операцій необхідно організовувати за трьома основними напрямками:

-         за кожним покупцем;

-         по кожному платежу;

-          за валютою платежу.