Управлінський облік
3

Розділ І. Теоретична частина

 

1.1. Управлінський облік, його предмет та метод. Елементи методу бухгалтерського управлінського обліку

 

 

 

 

Завданням управлінського обліку є складання звітів, інформація яких призначена для власників підприємства, де ведеться облік, і його керівників (менеджерів), тобто для внутрішніх користувачів бухгалтерської інформації.

Предметом управлінського обліку в загальному вигляді виступає сукупність об'єктів в процесі всього циклу управління виробництвом. Зміст предмету розкривають його об'єкти, які можна об'єднати у дві групи:

1) виробничі ресурси ;

2) господарські процеси та їх результати.

Методи, що використовуються в бухгалтерському управлінському обліку, доволі різні, але взагалі методом управлінського обліку є системний оперативний аналіз.

Управлінський  облік виділяє його основні пріоритети:

-  більше спрямований на майбутнє, ув'язку з чим поєднується з плануванням;

-  не керується загальноприйнятими бухгалтерськими стандартами і схемами;

-  зосереджується увага на конкретних сегментах господарської діяльності (тобто на окремих видах продукції, яку виробляють і реалізують, на певних сферах ринку і території збуту, а також на різних рівнях управління тощо);

- він є необов'язковим, і керівництво самостійно вирішує, організувати його чи ні;

- він є децентралізований.

Управлінський облік  ґрунтуються на даних єдиної інформаційної системи обліку; спираються на концепцію відповідальності в управлінні господарськими об'єктами; його інформація служить для прийняття рішень.