Облiк фiнансових результатiв пiдприємства та аналiз його дiлової активностi
37

окремих складових прибутку підприємства, а також впливу на прибуток змін виробничої собівартості, змін цін, змін асортименту та структури продукції, зміни позавиробничих витрат.

Прибуток, який одержує підприємство, підлягає розподілу між державою і безпосередньо самим підприємством. Це визначено Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» з відповідними інструктивними нормативними документами до нього. Завданням аналізу розподілу прибутку є правильність визначення величини прибутку, що підлягає розподілу, виявлення причин відхилень і наслідків. Проведення такого аналізу сприяє котролювати стан розрахунків з бюджетом, а також цільове використання прибутку. Iнформаційною базою для здійснення даного аналізу є баланс доходів та видатків підприємства, форма 1 та 2 річної звітності, форми квартальної звітності, обрахування, відраховане з прибутку фінансовим органам, дані оперативнотехнічного та бухгалтерського обліку.

В процесі проведення аналізу розподілу прибутку доцільно перевірити правильність застосування пільгового законодавства щодо відрахувань від доходу до бюджету. При виявленні порушень вносятся відповідні корективи до балансу доходів та видатків, що стосується розрахункових взаємовідносин з бюджетом. Крім цього, аналізують прибуток за результатами минулих років, що виявлений в цьому році, збитки від утримання житловокомунального господарства, витрати на утримання виробничих підрозділів підприємств, що перебувають в стадії консервації.

Проведення аналітичної роботи щодо питань формування та використання фінансових результатів (прибутків та збитків) дає можливість з’ясувати достовірну величину прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства. Саме за рахунок цього прибутку підприємство може визначати напрями його розподілу на виробничу діяльність та соціальний розвиток.             

Забезпечити прибутковість діяльності, яка розширить, в свою чергу, можливості підприємства, дозволяє проведення економічної діагностики діяльності підприємства. На основі отриманих результатів діагностики керівники різних рівнів приймають управлінські рішення, а також проводиться реструктуризація підприємства з метою пристосування його діяльності до умов навколишнього економічного, політичного, соціального середовища для забезпечення максимально можливих результатів діяльності підприємства. Економічна діагностика