Сутність операцій з імпорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському і податковому обліку
17

2.3. Особливості обліку імпортних операцій

 

 

 

Найбільш проблемним питанням з погляду норм Закону про прибуток у разі імпорту товарів є питання «правильного» трактування  пп.7.3.2 ст.7, відповідно до якого формуються «імпортні» валові витрати. Річ у тім, що в цьому пункті сказано про те, що такі валові витрати визначають в сумі, що дорівнює балансовій вартості іноземної валюти, витраченої на їх придбання, А що до коригування  «імпортиних» витрат у звязку зі зміною курсу валюи на момент здійснеення другої події існує декілька  трактувань.

Валові витрати можуть формуватись у момент оприбкткування товарів (пп.11.2.3 ст.11 Закону про прибуток) у розмірі балансової вартості валюти,перерахованої нерезиденту.Ніяких подальших перерахунків суми цих витрат платник не здійснює.

Цей варіант цілком відповідає Закону  про прибуток, і донедавна з ним повністю погоджувались як платники податків, так і представники органів ДПС.

Валові витрати імпортера можна відображати у момент їх оприбуткування за курсом НБУ, вказаним у ВМД. Ніяких подальших перерахунків суми цих витрат платник податку не здійснює. Цей варіант навряд чи можна назвати таким, що повністю відповідає букві Закону про  прибуток, але його підтримала ДПС.

Можна валові витрати відображати у момент оприбуткування цього товару за курсом НБУ вказаним у ВМД. Але надалі, після здійснення оплати нерезиденту такі валові витрати коригують у зв’язку зі зміною курсу НБУ. Причому не як виправлення помилки, а як «поточне коригування».