Організація обліку: порядок обліку банківських документів та організація формування запасів
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Огляд нормативних документів і порядок обліку банківських документів

 

 

Невід’ємною умовою процесу ведення бухгалтерського обліку є оформлення кожної господарської операції відповідним документом. Правильно організована система роботи з первинними документами є гарантією нормальної роботи підприємства, захистом від зловживань з боку третіх осіб і накладення штрафів контролюючими органами. Відповідно до п.1 ст.9 Закону про бух облік підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є документ, який містить відомості про господарську операцію і підтверджує її здійснення.

На вимогу п.2 ст.9 Закону про бух облік первинні документи повинні мати  обов’язкові реквізити і складатися українською мовою.

Бухгалтерський облік у банківській системі України організу­ється Національним банком з урахуванням діючих у міжнародній практиці принципів та стандартів бухгалтерського обліку та чин­ного національного законодавства. Ме­тодологія відображення в обліку окремих банківських операцій, ви­користання визначених у межах чинного законодавства принципів, способів, прийомів та процедур ведення бухгалтерського обліку фіксуються у відповідному документі підприємства , котрим визначається облікова політика банку.

 Записи в облі­кових регістрах здійснюються на підставі первинних документів, тобто письмових свідоцтв, що фіксують, підтверджують господар­ські операції та надають юридичної сили даним бухгалтерського обліку.

Первинні документи складаються у момент проведення кожної господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення. Відповідальність за своєчасне і якісне скла­дання документів, передавання їх для відображення у бухгалтер­ському обліку, за достовірність наведених у документах даних не­