Порядок проведення аудиту витрат на виробництво і реалізацію продукції, робіт та послуг
19

Одним із шляхів зниження собівартості продукції є скорочення втрат від браку. а тому під час ревізії слід звернути увагу на правильність відображення в обліку і звітності затрат на гарантійний ремонт деяких видів продукції.

На собівартість продукції негативно впливають непродуктивні витрати, величину яких визначають за даними бухгалтерських регістрів аналітичного обліку за рахунками 91 „Загально виробничі витрати” і 92 „Адміністративні витрати” (журнали – ордери й відомості ). Загально виробничі непродуктивні витрати включають:

-       втрати від простоїв з вини цехів;

-       нестачі і втрати від псування матеріальних цінностей і незавершеного виробництва.

 

1.6. Оцінка незавершеного виробництва, визначення і розподіл відхилень

 

 

Послідовність аудиту загально-виробничих витрат:

1. Вивчення та оцінка виконання кошторисів загально виробничих витрат, методом аналізу даних аналітичного обліку з рахунків 91,92.

2. Перевірка обґрунтованості включення витрат до складу загально виробничих і конкретних статей витрат:

- витрати на управління виробництвом (оплата праці апарату управління цехами, дільницями тощо; відрахування на соціальні заходи і медичне страхування апарату управління цехами; витрати на службові відрядження персоналу цехів, дільниць);

- амортизація ОЗ та нематеріальних активів;

- витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, операційну оренду ОЗ, інших необоротних активів загально виробничого призначення;

- витрати на опалення освітлення, водопостачання, водовідведення та інше утримання виробничих приміщень;