Бухгалтерський облік у Фінляндії
13

3. Порівняння облікової політики Фінляндії та України

 

 

 

Фінляндія визнала Україну 30 грудня 1991 року. Перші дипломатичні відносини між країнами було встановлено 26 лютого 1992 року.

У цьому відношенні Фінляндія постійно і неухильно діє в інтересах зміцнення зв'язків з тими країнами, що поки що не беруть участі у нинішньому процесі розширення ЄС.

Україна є третім за значенням торговельним партнером Фінляндії в Співдружності Незалежних Держав. Річний товарообіг між двома країнами сягає понад 255,6 млн. євро. Останнім часом ми спостерігаємо багатообіцяючий зріст показників поставок товарів в обох напрямках. Зростання обсягів торгівлі є результатом росту української економіки. Є всі підстави сподіватися, що спостерігатиметься збільшення фінських інвестицій в економіку України.

Слід однак зазначити що бухгалтерських облік обох країн має ряд відмінностей.

В Фінляндії, як країні, з високим рівнем розвитку економіки підприємства відрізняються достатньо великими розмірами і складною організаційною структурою, значним рівнем розвитку. Це призводить до ускладнення облікової інформації, яка з одного боку, повинна адекватно відображати існуючу економічну реальність, а з іншого, адекватно сприйматись користувачами. В малорозвинених країнах, і зокрема Україні, облікові системи достатньо прості з причини невеликого розміру підприємств та невисокого рівня загальної освіти.

У Фінляндії, на відміну від України, фінансова звітність готується в інтересах користувачів цієї інформації і залежно від того, яка група користувачів займає домінуючу позиції, впливає на її склад та обсяг.