Огляд нормативних документів що регулюють безготівкові операції. Організація безготівкових розрахунків
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Огляд нормативних документів що регулюють безготівкові розрахункові операції

 

 

Невід’ємною умовою процесу ведення бухгалтерського обліку є оформлення кожної господарської операції відповідним документом. Правильно організована система роботи з первинними документами є гарантією нормальної роботи підприємства, захистом від зловживань з боку третіх осіб і накладення штрафів контролюючими органами. Відповідно до п.1 ст.9 Закону про бух облік підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є документ, який містить відомості про господарську операцію і підтверджує її здійснення.

При організації бухгалтерського обліку безготівкових розрахунків необхідно керуватися законодавчими та нормативними документами, наведеними в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Огляд нормативних документів з обліку та аудиту безготівкових розрахунків

Нормативний документ, ким і коли виданий

Короткий зміст

Використання в практичній роботі

1

Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р.

Закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності і Україні

Цей документ використовується з метою висвітлення методик фінансового обліку та аудиту.

2

Закон України

“Про обіг векселів в Україні” від 25 грудня 2002 року N 364-IV

Цей Закон визначає особливості обігу векселів в Україні.

Закон використовується для розкриття особливостей обігу векселів в Україні

3

Постанова Правління НБУ “Про впровадження пластикових карток міжнародних платіжних систем у розрахунках за товари, надані послуги та при видачі готівки” від 24 лютого 1997 року N 37

Постанова визначає загальні вимоги, порядок ведення банківських платіжних карток, участь банків у міжнародних платіжних системах.

Цей документ використовується при розкритті сутності безготівкових розрахунків за допомогою банківських пластикових карток.