Прийняття рішень на основі методів комплексної оцінки
3

Розділ 1. Теоретична частина

1.1. Прийняття рішень на основі методів комплексної оцінки

 

 

Методи управління процесом розробки, прийняття і реалізації управлінських рішень - це методи реалізації об'єктивних законів, властивих даному процесу (законів мислення, економічних законів при прийнятті рішень в економічній сфері, законів, що визначають взаємозв'язки засобів праці й організації діяльності осіб які приймають рішення з людьми як елементами цієї організації з урахуванням соціально-психологічних відносин).

На тактичному рівні у сфері бізнесу необхідною умовою вироблення якісного рішення у встановлений термін є висока інформаційна забезпеченість.

Інформаційне забезпечення повинне відрізнятися своєчасністю, повнотою і вірогідністю необхідної інформації. Своєчасність дозволяє негайно реагувати на зміну обстановки. Повнота інформації характеризує ступінь забезпеченості процесу ухвалення рішення вихідною інформацією. Вірогідність інформації визначається ступенем відповідності реальної обстановки в бізнесі. Вона  підвищується завдяки використанню різних джерел, перевірці й аналізу повідомлень з урахуванням можливої дезінформації. Інформація, необхідна для ухвалення рішення, повинна накопичуватися, узагальнюватися та аналізуватися не після виникнення ситуації, що змушує осіб які приймають рішення діяти, а завчасно. Інформація, необхідна для ухвалення рішення у сфері бізнесу, складається з трьох блоків:

-       про конкурентів;

-       про умови на ринку і зовнішніх факторах;

-       про стан своїх виробничих потужностей, їхні можливості, внутрішні фактори.

Методи обґрунтування рішення, як правило, використовують комплексно. Це визначається наявністю формальних і неформальних факторів, що створюють ситуацію. Ці фактори необхідно враховувати при остаточному виборі рішення. Однак у кожному конкретному випадку пріоритетною є одна група методів, на вибір якої впливають масштаб розв'язуваної задачі (глобальні і локальні), довготривалість (оперативні, тактичні, стратегічні) рішень, умови