Облік паливно-мастильних матеріалів
37

-       інших документів, які є основою для первісного складання нормативної калькуляції.

Перераховані вище документи в разі необхідності уточнюються. Перелік причин зміни норм наводиться по основних напрямках технічно-економічних факторів. Перелік причин може змінюватися і доповнюватися з урахуванням специфіки та умов виробництва.

При застосуванні цього методу можуть виникнути наднормативні витрати. А згідно з пунктом 11 П(С)БО 16 «Витрати» до собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) входять наднормативні виробничі витрати. Тобто при наявності наднормативних витрат їх слід списувати не на виробничу собівартість виготовленої продукції (робіт, послуг), а на собівартість реалізованої продукції – у Д-т рахунка 90, а при відсутності реалізації – у Д-т рахунка 94.

Метод оцінки вибуття запасів за цінами продажу застосовуються підприємствами роздрібної торгівлі при використанні ними середнього відсотка торгівельної націнки товарів при значній і змінній номенклатурі товарів із приблизно однаковим рівнем торговельної націнки. Однак підприємства роздрібної торгівлі за своїм бажанням можуть використовувати й інші методи, прийняті для їх діяльності.

Цей метод застосовується відповідно до п.21 П(С)БО 9 «Запаси» та п. 2.21 методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів. Оцінка за цінами продажу заснована на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі середнього відсотка торгівельної націнки товарів. Цей метод застосовується підприємствами, що мають значну і змінну номенклатуру товарів з приблизно однаковим рівнем торгівельної націнки. Собівартість реалізованих товарів визначається, як різниця між продажною (роздрібною вартістю реалізованих товарів і сумою торгової націнки на ці товари. Середній відсоток торгової націнки визначається діленням суми залишку торгових націнок на початок звітного місяця і торгових націнок у продажній вартості товарів, отриманих у звітному місяці, на суму продажної (роздрібної) вартості залишку товарів на кінець звітного місяця та продажної (роздрібної) вартості продажних у звітному місяця товарів (п.22 П(С)БО 9 «Запаси»).