Облік паливно-мастильних матеріалів
65

Для здійснення виробничо-господарської діяльності підприємство використовує товарно-виробничі запаси, які є найбільш важливою і значною частиною активів підприємства. Вони займають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат підприємства.

Для організації ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно визнало свою облікову політику. На ВАТ «ГППК «Альфа» керівником підприємства видано накази про організацію бухгалтерського обліку і облікову політику, де враховано слідуючі моменти:

-       Форма організації бухгалтерського обліку – журнально-ордерна;

-       Порядок і спосіб реєстрації та узагальнення інформації в обраних реєстрах;

-       Особи, відповідальні за ведення бухгалтерського обліку.

Облік наявних запасів в товаристві здійснюється за їх видами відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.1999р. № 246 з змінами та доповненнями та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. № 291.[34]

Відповідно до наказів про організацію бухгалтерського обліку і облікову політику та п.4 П(С)БО 9 підприємство називає запасами активи, що:

-         утримуються для подальшого продажу в умовах звичайної господарської діяльності;

-         знаходяться в процесі виробництва для подальшого продажу виробництва;

-         використовуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг, а також управління виробництвом.

Планом рахунків бухгалтерського обліку для обліку ПММ передбачено субрахунок 203 «Паливо», який призначений для обліку наявності та руху палива, природного або заготовленого для технологічних потреб, експлуатації транспортних засобів, а також для опалення приміщень.