Облік і аудит малоцінних та швидкозношуваних предметів
59

Якщо лісгосп отримує МШП  в обмін на подібні запаси, то їх первісна вартість дорівнює справедливій вартості отриманих запасів.

Під час придбання малоцінних та швидкозношуваних предметів підприємство несе ще частину витрат, до яких відносяться такі, як проценти за користування позиками, витрати на збут,  загальногосподарські та інші. До первісної вартості МШП  підприємство їх не включає, а  відносить до витрат того періоду, у якому  воно були здійснені.

ДП «Ніжинський лісгосп»  у відповідності до вимог  пункта 15 П(С)БО 9 «Запаси»  первісну вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів у бухгалтерському обліку не змінює крім таких випадків:

- якщо знизилась їхня ціна;

- якщо вони зіпсовані;

- якщо вони застаріли або іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду [43,c207].

Згідно з  Планом рахунків  бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобовязань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкції про застосування Плану рахунків, затверджена наказом МФ України від 30.11. 99 р. №291 і наказом про облікову політику  підприємство веде облік малоцінних та швидкозношуваних предметів на субрахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Він призначений для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних та швидкозношуваних предметів, що належить підприємству.

За дебетом цього рахунку підприємство відображає за первісною вартістю придбані  або виготовлені своїми силами МШП, за кредитом- за обліковою вартістю відпуск МШП в експлуатацію із списання на рахунки обліку витрат, а також списання нестач і втрат від псування таких предметів.

Приклад 1.

Підприємство придбало безопилу «Штіль», для цього було направлено  у відрядження співробітника відділу постачання (на службовому автомібілі):

- вартість бензопили - 8700 грн.;