Облік і аудит розрахунків підприємства з підзвітними особами
19

– у разі повернення підзвітних сум шляхом утримання із заробітної плати підзвітної особи: по дебету рахунка 70 «Розрахунки з оплати праці» (в новому Плані рахунків – рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці») і кредиту рахунка 71.

У нинішній час з урахуванням вимог П(С)БО застосовується дещо інший порядок відображення в регістрах бухгалтерського обліку «неповернених» підзвітних сум, а саме субрахунок 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» в таких ситуаціях не використовується взагалі, навіть за відсутності можливості утримання підзвітної суми із заробітної плати. Це пов’язане з тим, що в Інструкції № 291 визначено таке: «…на субрахунку 947 ведеться облік нестач грошових коштів та інших цінностей… якщо на момент установлення нестачі винну особу не встановлено…» У розглядуваній ситуації винна (підзвітна) особа відома, тому рахунок 947 застосовувати не слід. Заборгованість працівника щодо виданих підзвітних сум, відображена по кредиту рахунка 372, буде значитися в обліку доти, доки не буде погашена працівником (або шляхом внесення грошових коштів до каси підприємства, або шляхом утримання із заробітної плати)[10,c.6].

При утриманні виданих підзвітних сум із заробітної плати працівника необхідно враховувати вимоги статті 404 Цивільного процесуального кодексу України (а також статті 26 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР), де визначено, що при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір утримань із заробітної плати не повинен перевищувати 20 %.