Облік і аудит розрахунків підприємства з підзвітними особами
21

Інструкцією про службові відрядження в межах України та закордон, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.99 р. № 59 (в редакції наказу Мінфіну України від 10.06.99 p. № 146), зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.06.99 р. за № 418 / 3711).

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.09/2000 №663 " Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон".

Відповідно до статей 72 та 107 Кодексу законів про працю, якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні, або святкові й не робочі дні, то такому працівнику надається інший день відпочинку або здійснюється оплата в подвійному розмірі таким чином:

1) працівникам з відрядною оплатою праці - за подвійними відрядними розцінками;

2). працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3). працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день проводиться у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота проводиться понад місячну норму.

Якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку (компенсація подвійною оплатою Кодексом законів про працю чи. інструкцією про службові відрядження не передбачена).

Добові витрати (видатки на харчування та фінансування інших особистих потреб фізичної особи) є окремим видом витрат, що не потребують спеціального документального підтвердження.

Виплачуються добові витрати в межах граничних норм, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99р. №663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордоном» (із внесеними змінами) за кожний день (включаючи день в'їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні святкові і неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками)