Облік і аудит розрахунків підприємства по податках з бюджетом
49

ному рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням». Воно визначило податки, що повинні обліковуватися за субрахунками 641 «Розрахунки за податками й платежами» від тих, для яких призначено субрахунок 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами», маючи на увазі, що до субрахунків 643 «Податкові зобов'язання» та 644 «Податковий кредит» відкривають лише два аналітичні рахунки, оскільки вони є відповідно  контрпасивними та контрактивними стосовно тільки аналітичних рахунків з обліку розрахунків за податком на додану вартість та за акцизним збором, які входять до субрахунку 641 «Розрахунки за податками та платежами». Отже, підприємство  відкрило відповідні аналітичні рахунки для обліку розрахунків із бюджетом  лише до першого субрахунку синтетичного рахунка 64 «Розрахунки за податками та платежами».

Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ВАТ «Галицький МКК» веде за їх видами.

Виходячи із значимості податків, підприємство позначило відведені для них аналітичні рахунки четвертою цифрою коду з урахуванням того, що перша цифра, яка означає клас рахунків — 6, друга — номер синтетичного рахунка в цьому класі — 4, та третя — номер субрахунку 1 чи 2, визначені у Плані рахунків. Такий підхід дозволив йому забезпечити кодування аналітичних рахунків у відповідності до потреб підприємства. Зокрема у графі 1 «Відомості 3.6 аналітичного обліку розрахунків із бюджетом», що відкривається до Журналу 3,  за рахунком 64 «Розрахунки за податками та платежами» замість порядкового номера підприємство вказує шифри аналітичних рахунків.

ВАТ «Галицький МКК» провело кодування аналітичних рахунків по податках наступним образом (таблиця 2.7).

Загальна ємність кодів за такої нумерації є цілком достатньою для того, щоб забезпечити шифрування всіх аналітичних рахунків, необхідних для розрахунків із бюджетом на  підприємстві. До субрахунку 641 підприємство  відкрило  загалом 8 аналітичних рахунків відповідно з номерами 6411 – 6419.