Облік і аудит розрахунків підприємства по податках з бюджетом
73

Об'єктами оподаткування, визначеними ст. 3, за Законом України «Про податок на додану вартість» визначені такі, що оподатковуються за ставкою 20%, 0% та звільнені від оподаткування (ст.5). Податок становить 20% бази оподаткування, визначеної ст. 4 даного Закону, та додається до ціни товарів (робіт, послуг), що зазначається в накладних, податкових накладних.

Під час перевірки слід звернути увагу на новий порядок нарахування ПДВ у торговельній діяльності.   Починаючи з 01.10.1997 року,  ПДВ за операціями з продажу товарів обчислюються на загальних підставах,  а не з націнки на реалізовані товари. База оподаткування операцій з продажу товарів визначається виходячи з їх контрактної вартості,  визначеної за вільними цінами,  з урахуванням акцизного збору,  ввізного мита,  інших податків та зборів,  за винятком податку на додану вартість, що включений в ціну товарів за законами України з питань оподаткування.

При перевірці податку на додану вартість використовують реєстри отриманих та виданих податкових накладних.

Згідно ст. 7 даного Закону при виникненні податкових зобов’язань продавця складається податкова накладна, яка є звітним податковим документом і підлягає аудиторській перевірці, так як засвідчує кожну поставку товарів (робіт, послуг). Але у випадку ввезення на митну територію України товарів, що підлягають оподаткуванню, перевіряється митна декларація, яка прирівнюється до податкової накладної.

При перевірці розрахунків по ПДВ слід пам’ятати про дату, яка вважається датою виникнення податкових зобов’язань. Це буде дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:  

- дата відвантаження товарів, а для робіт, послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг);