Розрахунки підприємства по податках з бюджетом
11

які закладені в цьому Законі[8.с.7].

Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу,  зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом МФ України від 30.11.99 р. №291 для обліку розрахунків за податками та платежами  передбачено рахунок 64 «Розрахунки за податками та платежами» і відповідно чотири субрахунки другого порядку.

Законом України «Про  порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. №2181-ІІІ (з послідуючими змінами та доповненнями)  визначена відповідальність платників податків за неподання або несвоєчасне подання розрахунків та декларацій до органів державної податкової служби. В даному Законі передбачено строк давності стягнення податків з підприємств це 1095 днів, отже підприємство може самостійно виправити помилку двома вказаними способами. У разі самостійного виправлення помилки відповідно до п.17.2 ст. 17 цього Закону платник податків має нарахувати штраф, сплатити суму недоїмки і сплатити штраф у розмірі 5% суми недоїмки [7,c.9].

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999р. № 87, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.06.1999р. № 396/3689   визначає зміст і форму балансу та загальні вимоги до розкриття його статей.  В активі балансу у статті «Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом» підприємство зобов’язане показувати дебіторську заборгованість фінансових і податкових органів, а також переплату за податками, зборами та іншим платежами до бюджету. В пасиві балансу у  статті «Поточні зобов’язання із розрахунків з бюджетом» показується заборгованість підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства  [14,с.3].