Облік і аудит розрахунків підприємства з робітниками по заробітній платі
87

Аналітичний облік розрахунків із працівниками на ДП «Ніжинський лісгосп» ведеться в розрахункових і розрахунково-платіжних відомостях. Нараховані суми відображаються, крім того, в особових рахунках установленої форми.

Нарахована заробітна плата по всіх лісництвах і структурних підрозділах в кінці місяця разом із звітом по лісництву передається в центральну бухгалтерію, де бухгалтер по зарплаті перевіряє правильність підрахунків і дані розносить в журнал-ордер №4.

 

2.4 Порядок проведення аудиту розрахунків підприємства з робітниками по заробітній платі

 

 

В умовах конкурентного середовища основним фактором підвищення прибутковості діяльності вітчизняних підприємств, забезпечення їхньої стабільності у ринковому середовищі є створення дієвої системи аудиту та управління витратами, зокрема витратами на оплату праці.

З огляду на це аудит розрахунків підприємства з робітниками по заробітній платі у сучасних умовах набуває особливого значення і повинен мати системний характер.

У сучасних умовах практично кожне підприємство має самостійно вирі­шувати питання про налагодження механізму аудиту та управління витра­тами на оплату праці і визначати вимоги до ефективності його застосування. Такий механізм має складатися із сукупності елементів організаційного й економічного харак­теру, що забезпечують реалізацію управлінських дій керівництва підприємст­ва щодо зниження частки витрат на оплату праці у загальному обсязі витрат та підвищення ефективності управління ними.

Методологія аудиту за витратами на оплату праці передбачає розробку моделі стандарту такого аудиту. Така модель представлена в Додатку А.