Облік і аудит розрахунків підприємства з робітниками по заробітній платі
99

Була охарактеризована нормативно-законодавча база з обліку та аудиту розрахунків підприємства по заробітній платі. Для регулювання питань оплати праці використовувались Закони, нормативні акти, Постанови Кабінету Міністрів України, інструкції, які затверджуються Кабінетом Міністрів України. Кожному нормативному акту була дана характеристика в частині питання оплати праці.

Другий розділ бакалаврської роботи присвячений бухгалтерському обліку та аудиту розрахунків підприємства з робітниками по заробітній платі. Дана економічна характеристика діяльності підприємства. Зокрема охарактеризована діяльність підприємства, основними напрямки якого є ведення лісового господарства в умовах радіаційного забруднення, проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих і технічно цінних порід;

Охарактеризовано документування операцій пов’язаних з обліком розрахунків підприємства по заробітній платі. Відображено форми первинної документації з обліку лісопродукції та типові форми первинних документів з обліку розрахунків з оплати праці.

Первинними документами з обліку виробітку є рапорти або відомості виробітку бригад. Наряд – це комбінований документ, в якому вказується завдання на виконання робіт і підтвердження обсягу виконаних робіт.

Оплата часу простоїв, які сталися не з вини працівника, оформляються листком обліку простоїв. На оплату робіт із виправлення браку продукції виписується окремий наряд з відмуткою «Виправлення браку». Для виплати заробітної плати оформляються видаткові касові ордери, розрахунково-платіжні відомості або платіжні відомості. Розрахунково-платіжна відомість – це документ, який відображає розрахунки з робітниками та службовцями з оплати праці.

В цьому ж розділі було показано як організовано синтетичний та аналітичний облік розрахунків підприємства з робітниками по заробітній платі.