Облік і аудит розрахунків з централізованими бюджетними та позабюджетними фондами по соціальному страхуванню
101

бюджетними та позабюджетними фондами по соціальному страхуванню. Охарактеризовано субрахунки з обліку цих внесків, показано кореспонденцію рахунків по обліку цих внесків.

Із збільшення фонду оплати праці відповідно збільшились відрахування до Фондів соціального страхування. Проведено аналіз стану обліку розрахунків з фондами соціального страхування на підприємстві, де відмічено негативні сторони. На підприємстві не вівся належний контроль за нарахування і перерахуванням внесків до відповідних фондів, про що свідчить нарахування штрафних санкцій підприємству.

Всі недоліки в обліку нарахувань до Фондів соцстраху було виявлено під час проведення аудиту цих розрахунків. Вчасності, що не на всі виплати працівникам, на які згідно чинного законодавства потрібно було проводити нарахування до фондів, проводились підприємством своєчасно і включались в об’єкт нарахувань, допускались помилки з нарахувань по листкам тимчасової непрацездатності. За несвоєчасну сплату внесків до фондів сплачувалась пеня, що відповідно відображалось на фінансовому стані підприємства.

Шляхи вдосконалення обліку розрахунків з централізованими бюджетами та позабюджетними фондами на ДП “Поліський лісгосп АПК”:

- головному бухгалтеру підприємства проводити роз’яснювальну роботу з бухгалтерами лісництв по зміні норм чинного законодавства з питань нарахувань і виплат фондів соціального страхування;

- в центральній бухгалтерії впровадити комп’ютерний облік нарахувань і утримань до відповідних фондів;

- впровадити новітні Інтернет-технології;

- навести належний контроль за нарахуванням і перерахуванням коштів до відповідних фондів;

- звертати увагу на правильність оформлення бухгалтерських документів, пов’язаних з виплатою страхових сум;

- проводити внутрішній аудит розрахунків з централізованими бюджетами та позабюджетними фондами.