Облік і аналіз готової продукції та її реалізації на підприємстві
81

2.4. Напрямки вдосконалення бухгалтерського обліку та економічного аналізу готової продукції на підприємстві

 

 

Під організацією бухгалтерського обліку слід розуміти цілеспрямовану діяльність керівників підприємства по створенню та постійному впорядкуванню і вдосконаленню системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення внутрішніх та зовнішніх по відношенню до підприємства користувачів необхідною інформацією.

Розповсюдження інформаційних технологій призводить до суттєвих змін в організації виробництва, праці та управління. З одного боку, високотехнологічне середовище руйнує сталі ієрархічні структури в економіці та управлінні, створюючи на їх місцях більш гнучкі та пристосовані до нестабільного середовища, а з іншого – використання інформаційних систем в управлінні різними соціальними та виробничими механізмами призводить до інтеграції способів ведення фінансів, діловодства, управління, обліку.

На ВАТ «Промавтоматика» бухгалтерський облік готової продукції ведеться вручну. Тому одним із напрямків вдосконалення бухгалтерського обліку та економічного аналізу готової продукції на підприємстві пропонується впровадженням комп’ютерної техніки бухгалтерського обліку всіх операцій. Застосування комп’ютерів вплине на зміст праці облікового персоналу: зменшиться кількість механічних операцій з обробки документів, систематизуються облікові показники, заповнення регістрів та звітів. Облікова праця стане більш творчою, спрямованою на організацію та удосконалення обліку.

Форма обліку, реалізована на базі сучасної комп’ютерної техніки та засобів комунікації (комп’ютерно-комунікаційна форма обліку), знаходить своє конкретне втілення в програмах для комп’ютеризації облікових робіт, оскільки порядок введення, спосіб і послідовність обробки даних, формування зведених облікових алгоритмів.