Облік і аналіз готової продукції та її реалізації на підприємстві
95

Висновки та рекомендації

 

 

В умовах встановлення та розвитку ринкової економіки в Україні, зросла роль бухгалтерського обліку для підприємств всіх форм власності, як складової частини системи економічної інформації і управління. Управління підприємством, потребує систематичної інформації про здійснення господарських процесів, їх характер та об’єм, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використанні. Основним джерелом такої інформації, являються дані бухгалтерського обліку і звітності.

Дані бухгалтерського обліку і звітності забезпечують інформацією, яка необхідна для внутрішнього управління і використовується зовнішніми споживачами – банками, інвесторами, податковими службами, діловими партнерами тощо. Фактичні та потенційні інвестори ретельно вивчають баланс та іншу фінансову звітність підприємства що дає змогу судити про можливість і вигідність розміщення своїх капіталів.

В ході розгляду теми бакалаврської роботи “Облік і аналіз готової продукції на підприємстві” яка складається з двох розділів, було розглянуто такі важливі аспекти: І. Теоретичні аспекти обліку та аналізу готової продукції ІІ. Методика бухгалтерського обліку та аналізу готової продукції на ВАТ «Промавтоматика», після чого були зроблені відповідні висновки.

1. Під час розгляду першого розділу “Теоретичні аспекти обліку та аналізу готової продукції” було з’ясовано, що нормативною базою яка регламентує облік готової продукції та її реалізації і якою керується підприємство у своїй господарській діяльності, являються: Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, Положення (стандарти) бухгалтерського обліку 9 – “Запаси”, 16 – “Витрати”, а також Інструкції та положення.

2. Згідно П(С)БО – 9, запаси до яких відноситься готова продукція, та які являються оборотними активами повинні задовольняти наступним вимогам: повинні оприбутковуватись в результаті фактично здійснюваних подій; не повинні бути обмежені у використанні; повинні бути надані для реалізації або використанні в період операційного циклу. Була дана класифікація готової продукції яку випускає підприємство.