Світовий ринок дорогоцінних металів
29

РОЗДІЛ 3. Характерні риси ринку дорогоцінних металів в Україні

 

3.1 Сучасний стан та тенденції на українському ринку дорогоцінних металів

 

 

 

Сьогодні в Україні ринок дорогоцінних металів знаходиться на стадії свого розвитку, оскільки в нашій державі тільки починає вибудовуватися системи торгівлі різноманітними металами на банківському та позабанківському ринку. Фактично сучасний ринок представлений декількома найбільш популярними дорогоцінними металами, це зокрема золото, срібло та платина. Досліджуючи ринок золота в нашій державі слід відзначити, що зараз існує два сектори ринку золота. Один з них регулюється і контролюється Міністерством фінансів України та покликаний обслуговувати потреби суб'єктів підприємницької діяльності в золоті, якість якого не узгоджується з міжнародними стандартами. Другий - ринок банківського золота в зливках - регулюється і контролюється Національним банком України та оперує із золотом, яке відповідає міжнародним стандартам.

Ринок банківського золота в Україні поки що є дуже невеликим. За оцінками деяких експертів його обсяг в 2006 р. складав біля 500 кг (4.5 млн. дол. США).

За даними УМВБ - єдиному місці, де українські банки торгували золотом до вересня 2008 р., щорічний обсяг торгів золотом склав в 2005 р. - 700 кг, в 2006 р. - 800 кг. Грошовий річний обсяг біржового ринку золота в Україні експерти УМВБ оцінюють в 30-40 млн. грн. [14, c.7]

Відповідно до оптимістичних прогнозів деяких українських експертів по ринку золота, із виходом на ринок банківських металів крупних банків, таких як Брокбізнесбанк, Ощадбанк, Укрсоцбанк, та по мірі збільшення обсягу торгів банківським золотом, ціни на нього повинні приблизитися до світових. При цьому річний обсяг торгів банківським золотом в Україні повинен вийти на рівень у 100 тон (більше 1 млрд. дол. США - при ціні більше 310 дол. США за унцію).