Методика структурного (вертикального) та горизонтального аналізу звітності підприємств
3

1. Структура бухгалтерського балансу

 

 

 

Бухгалтерський баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає його активи, пасиви та власний капітал на певну дату у грошовому вимірі.

Баланс підприємства відображається за такою формулою:

А = З + ВК (1.1)

У різних країнах є певні особливості групування статей балансу. В Україні, як і в країнах ЄС статті активу групуються та розміщуються згори до низу по мірі зростання ліквідності господарських активів. В США, Англії, Канаді та ін. країнах статті балансу групуються в зворотному напрямку. У практиці існує дві форми подання балансу:

1) двостороння форма = актив – ліворуч; зобов’язання та власний капітал - праворуч;

2) одностороння (послідовна) форма = послідовно згори до низу розміщується актив і пасив.

Власний капітал - це частина активів підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань. Власний капітал визнається в балансі одночасно з визнанням активів чи зобов’язань, які призводять до його зміни.

У зв’язку з цим оцінка власного капіталу визначається оцінкою відповідних активів і зобов’язань. Актив і пасив балансу поділяються на окремі показники, які звуться статтями балансу. Кожна стаття характеризує окремий вид господарських засобів або джерел їх формування. Статті балансу групуються в розділи за однорідністю господарських засобів або джерел їх формування, що полегшує читання балансу та його аналіз.

В більшості західноєвропейських країн статті активу балансу групуються і розміщуються згори донизу в міру зростання ліквідності господарських засобів (активів). Статті пасиву балансу групуються і розміщуються згори донизу за ознакою зменшення часу, необхідного для повернення боргів.