Методичні прийоми внутрішнього аудиту
21

- накопичення фактів та інформації про діяльність підрозділів;

- вивчення фактичного стану діяльності підрозділі;

- оцінка адекватності системи управління та контролю;

- підготовка підсумкових висновків та рекомендацій (підготовка звіту).

Для внутрішніх аудиторів однією з умов успішного проведення перевірки є ефективно організований процес планування. При цьому керівник аудиторської служби на основі проведеного аналізу складає плани, що визначають пріоритети внутрішнього аудиту та відповідають цілям підприємства. Плани повинні бути ретельно відпрацьовані з відповідними службами та їх керівниками, відповідати вимогам власника, який створив службу внутрішнього аудиту. Плани робіт із зазначенням коштів, необхідних для їх виконання, керівник служби аудиту подає на розгляд і затвердження керівництву, інформує його, коли до плану вносяться істотні зміни протягом звітного періоду. Керівник внутрішнього аудиту, у свою чергу, повинен інформувати про це вище керівництво.

При формулюванні цілей аудиторського завдання слід звертати увагу на систему контролю і процес корпоративного управління, що стосується об'єктів аудиту. Цілі аудиту є основою процесу планування, від якого залежить ефективність аудиту, а також результат оцінки діяльності аудиторської служби.

Відповідність і взаємозв'язок цілей господарюючого суб'єкта з цілями внутрішнього аудиту наведено в таблиці 5.

Таблиця 5

Взаємозв'язок цілей підприємства і цілей внутрішнього аудиту

з/п

Цілі підприємства

Цілі внутрішнього аудиту

1

Постійне удосконалення ефективності діяльності підприємства

Виявлення внутрішніх резервів і підприємства і визначення шляхів їх ефективного використання

2

Дотримання єдиної методики бухгалтерського обліку на всіх підприємствах зі складною організаційною структурою. Правильне формування зведеної і консолідованої звітності

Уніфікація і стандартизація облікових процесів, постійне консультування облікових працівників