Податкова система: відповіді на запитання
15

- встановлення ставок єдиного податку в  межах  ставок, визначених законодавчими актами;

- визначення  переліку  податкових  агентів;

- до початку наступного  бюджетного  періоду  прийняття рішення  про  встановлення  місцевих  податків  та  зборів,  зміну розміру їх ставок,  об'єкта оподаткування,  порядку справляння  чи надання  податкових  пільг,  яке  тягне  за собою зміну податкових зобов'язань платників податків та яке набирає чинності  з  початку бюджетного періоду.

Зарахування місцевих податків та зборів до відповідних місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України.

79. Збори та формування державних цільових фондів

З 1 січня 2011 року набрав чинності новий Податковий кодекс України, який значно змінює систему оподаткування в Україні. З прийняттям нового кодексу втратили чинність ряд Законів України, декретів Кабінету Міністрів України, постанов Верховної Ради України та указів президента України. У новому кодексі змінено кількість та склад загальнодержавних і місцевих податків та зборів. Згідно Податкового кодексу в Україні на даний час діють 23 податки та збори, з них 18 загальнодержавних та 5 місцевих.

З 1 січня 2011 року до загальнодержавних податків та зборів належать такі податки та збори:

- податок на прибуток підприємств;

- податок на доходи фізичних осіб;

- податок на додану вартість;

- акцизний податок;

- збір за першу реєстрацію транспортного засобу;

- екологічний податок;

- рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України;