Загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку. Сутність міжнародних стандартів БО. Що входить до складу фінансової (бухгалтерської) звітності в зарубіжних країнах
13

2.Звіт про прибутки (це обов'язкова форма фінансового звіту підприємства. Основна мета - надати інформацію користувачам про формування фінансового результату підприємства.

У фінансовому обліку фінансовий результат діяльності визначається порівнянням доходів та витрат звітного періоду. При цьому звіт про прибутки та збитки може мати одноступеневу і багатоступеневу форму. Звіт за одноступеневим форматом складається з двох розділів. Перший розділ - це перелік усіх доходів, одержаних підприємством за звітний період. Другий - перелік усіх витрат.

Різниця між загальною сумою доходів та витрат покаже фінансовий результат. Звіт за багатоступеневим форматом містить інформацію, котра показує послідовний процес формування кінцевого фінансового результату. Крім чистого прибутку, такий звіт містить проміжні показники фінансових результатів: валовий доход, операційний прибуток; результат фінансових та надзвичайних операцій; прибуток до оподаткування, чистий прибуток.

3.Звіт про рух грошових коштів. В останні роки цей звіт є обов'язковим. Головне призначення - надати користувачам інформацію про те, з яких джерел надходили гроші на підприємство, по яких напрямках і на які цілі витрачались гроші, як змінився залишок грошових коштів за звітній період. В цьому звіті відображається рух грошових коштів, від їх надходження до вибуття. Він складається по трьох основних видів діяльності:

- поточна, основна, операційна діяльність;

- інвестиційна діяльність;

- фінансова діяльність.