Аудит розрахунків з матеріально-відповідальними особами
3

Вступ

 

 

У процесі функціонування кожного підприємства виникають питання, пов'язані з розрахунками з підзвітними особами. В основному, це закупівля товарно-матеріальних цінностей і службові відрядження.

Тема розрахунків підприємств із співробітниками, що виїжджають у службові відрядження, як по Україні, так і в інші країни, досить добре вивчена і висвітлена в економічній пресі та спеціальних виданнях. До того ж витрати на відрядження відносяться до категорії витрат підприємства, які постійно перебувають під пильною увагою перевіряючих органів. На цьому об'єкті обліку замикається комплекс питань, пов'язаних з відображенням в бухгалтерському обліку та оподаткуванні.

Але в той же час слід зауважити, що більшість публікацій на цю тему зводиться, як правило, до розгляду діючих нормативних документів і опису порядку оформлення первинних документів. Безперечно, такі публікації мають певну значимість для практикуючого бухгалтера, так як правильно організований облік в значній мірі є запорукою достовірного формування фінансової звітності і, відповідно, оподатковуваної бази по ряду податків.

Проте досвід проведення аудиторських перевірок підприємств показує, що на практиці виникає більш широкий спектр проблем обліку і оподаткування, ніж описується в нормативних документах.

В процесі своєї діяльності практично кожен бухгалтер стикається з проблемою правильного обліку та оподаткування витрат на відрядження. При цьому часто виникають питання, зокрема, що вважати службовим відрядженням; який порядок відрядження співробітників підприємства, які працюють за сумісництвом або виконують роботу за договорами цивільно-правового характеру; якими нормативними документами, що зачіпають питання витрат на відрядження, необхідно керуватися в даний час.