Відображення товарно-матеріальних запасів. Довгострокові активи
25

Обладнання та устаткування. Його первісна вартість звичайно містить купівельну вартість за рахунком-фактурою, витрати на встановлення і монтаж, проведення контрольних випробувань тощо. Обладнання та устаткування підлягає амортизації.

На практиці нерідко трапляються випадки, коли активи складаються з різних компонентів, що мають різні строки корисної експлуатації або надають підприємству вигоди різними способами. За таких обставин доцільно розподіляти сукупні видатки на актив на його компоненти й окремо обліковувати кожний компонент. Наприклад, літак та його двигун треба розглядати як окремі активи, що амортизуються, якщо вони мають різні строки корисної експлуатації.

В зарубіжній практиці поняття «необоротні активи» позначаються різними методами: постійні активи, власність, споруди та обладнання; матеріальні постійні активи тощо. Так, у Швейцарії необоротні активи в активі балансу об’єднані в одну групу – основні засоби, в Росії - позаоборотні активи, які включають нематеріальні активи, основні засоби та доходні вкладення в матеріальні цінності, в Німеччині – основний капітал та фінансові активи, в Естонії - основне майно – (довгострокові фінансові інвестиції, матеріальна основа і нематеріальне майно), в Єгипті - основний (основні) капітал (природні багатства).

В країнах англо-американської системи обліку це довгострокові активи. Вщо обєднують в собі основні засоби або власність, будівлі та обладнання,невідчутні (нематеріальні) активи, передплачені витрати деяких періодів інвестиціїх і фонди та інші непоточні (позаоборотні) активи. Так, в США окремим розділом в активі балансу відображаються довгострокові активи, до яких належать основні засоби, нематеріальні активи,інвестиції, фонди та інші активи. Наприклад, відповідно до ЗПБО США у балансовому звіті в частині основних засобів необхідно відображати наступні показники: