Роль і види короткострокових зобовязань. Методика обліку заборгованості за рахунками постачальників
3

1(54). Роль короткострокових зобов’язань у формуванні активів підприємства

 

Поняття, класифікація та оцінка зобов’язань (МСБО 1, 37) Зобов'язання (Liability) – це теперішнє зобовязання підприємства внаслідок минулих подій, погашення якого очікується внаслідок відтоку з підприємства ресурсів, що втілюють економічні вигоди.

Для цілей бухгалтерського обліку в закордонній практиці залежно від терміну погашення зобовязання поділяються на короткострокові (поточні) та довгострокові.

Розподіл активів на оборотні і необоротні і зобов'язань на короткострокові і довгострокові дозволяє розраховувати оборотний капітал (оборотні активи мінус короткострокові зобов'язання). Оборотний капітал, що є відносно ліквідною частиною загального капіталу, можна використовувати, щоб визначити здатність підприємства погасити зобов'язання. Не існує чітких вимог щодо подання окремо розділів короткострокових і «кожне підприємство повинно визначати, виходячи з характеру його операцій, чи подавати оборотні та необоротні активи, короткострокові і довгострокові зобов'язання як окремі категорії у балансі».

Втім, МСБО 1 заохочує такий поділ: «Якщо підприємство постачає товари чи послуги в межах чітко визначеного операційного циклу, то окреме подання оборотних і необоротних активів і зобов'язань у балансі надає корисну інформацію, відокремлюючи активи, що постійно є в обігу як оборотний капітал, від тих, що використовуються у довгострокових операціях підприємства. Це також відзначає активи, які підприємство очікує реалізувати у поточному операційному циклі, і зобов'язання, для яких настає термін погашення у цьому періоді».

На практиці більшість виробничих і торгових підприємств представляють ці категорії окремо, в той час як фінансові установи і інші підприємства, що мають справу з довгостроковими проектами, такі як будівельні компанії,