Види короткострокових зобов’язань та роль у формуванні активів підприємства. Методика обліку заборгованості за рахунками постачальників
3

1. Роль короткострокових зобов’язань у формуванні активів підприємства

 

 

 

Зобов'язання з кредиторської заборгованості, очікуваної до погашення після закінчення року, наступного після дати останнього бухгалтерського балансу боржника або звичайного господарського циклу, відносять до довгострокових зобов'язань. Серед них виділяють довгострокові облігації, застави, довгострокові векселі, заставні (іпотечний кредит), довгострокову оренду, пенсійні зобов'язання.

Короткострокові пасиви (зобов'язання) є фактичними, коли вони сформувалися за умовами контракту, договору, норм законодавства. Сума заборгованості по них точно підраховується.

Кредиторська заборгованість постачальникам товарів, робіт, послуг, продукції відображається в балансі за статтею «Рахунки до сплати» відповідно до отриманих від постачальників рахунками.

Короткострокові векселі використовуються для оплати товарів і послуг в діяльності компанії, а також для погашення поточної частини довгострокової заборгованості. Характерною рисою вексельного обігу є забезпечення їх конкретним майном компанії, що розміщає векселя. Виділяють процентні і безпроцентні векселя.

Відсотки за виданими векселями можуть бути представлені у векселі окремо від суми векселя або можуть бути сплачені наперед.

Якщо відсоток за векселем відображено окремо від векселя, то при видачі векселя замість товарів виконують бухгалтерську запис на суму векселя та відсотків за нього:

- Дебет рахунку «Товари»

- Кредит рахунку «Векселі видані»,

А при оплаті суми заборгованості за векселем:

- Дебет рахунку «Векселі видані»

- Дебет рахунку «Витрати за відсотками виданих векселів»