Аудит установчих документів
15

Отже, в процесі перевірки аудитору вдається встановити юридичних статус клієнта та його право функціонування у відповідності до чинного законодавства.

 

 

3. Особливості нормативної бази аудиту установчих документів

 

 

Перевіряючий повинен знати, що облікова політика згідно із ст.1 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» та п.3 П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» – це сукупність принципів, методів і процедур, що використовується підприємством для складання і подання фінансової звітності. Вона закріплюється відповідним внутрішнім нормативним актом на невизначений термін. Іншими словами, це реалізації методу бухгалтерського обліку.

Внутрішнім нормативним документом з організації та порядку ведення обліку на підприємстві, який містить сукупність способів та процедур організації та ведення обліку, що використовуються з метою підготовки, складання та подання фінансової звітності, є Наказ про облікову політику, який складається на кожен наступний рік. Облікова політика підприємства розробляється головним бухгалтером підприємства і затверджується його керівником.

Готуючись до проведення аудиту установчих документів, аудитору необхідно добре вивчити нормативну базу з цього питання, яка є досить значною за обсягом, тому для зручності її можна згрупувати таким чином:

- нормативні документи, що регламентують порядок створення в Україні підприємства, його реєстрації, ліквідації, реорганізації, ведення підприємницької діяльності тощо;