Аудит установчих документів
3

Вступ

 

Розвиток ринкових відносин в Україні передбачає створення багатьох суб'єктів господарювання недержавної форми власності. Тому це, в свою чергу, обмежує при реальній конкуренції втручання державних органів у фінансову діяльність підприємств. У зв'язку з цим виникає необхідність застосування аудиту, який передбачає не лише перевірку діяльності суб'єктів підприємницької діяльності і прогнозування їх економічної активності, а й надання підприємствам широкого спектру консультативно-експертних послуг.

Аудит установчих документів - це перевірка ключових документів, на основі яких підприємство було створене та здійснює свою діяльність.

В зв'язку з встановленням ринкових відносин, виникненням акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, комерційних банків та інших фінансових інститутів, в основі яких лежить приватний капітал, в Україні об'єктивно постала необхідність більш детально звернути увагу аудиторів на факти структуризації суспільства.

Дана потреба ринку в аудиті установчих документів і розрахунків з засновниками зумовлена фактами активізації процесів реструктуризації підприємств. І на сьогодні ця потреба не втратила своєї актуальності в зв'язку з проблемою неплатоспроможності підприємств, що обумовлена фінансовою нестабільністю, підвищенням інвестиційних ризиків, розвитком конкурентної боротьби, кризою, що спіткала економіку України, та іншими причинами.

Метою даної контрольної роботи є теоретичне обґрунтування та розробка напрямків ефективного здійснення аудиту установчих документів та облікової політики підприємства.

Об'єктом дослідження є установчі документи та Наказ про облікову політику підприємства. Предметом - теоретичне обґрунтування та практика аудиту установчих документів та облікової політики підприємства.