Внутрішній аудит і його місце в системі фінансово-господарського підприємства. Звітні документи
39

Висновки

 

 

 

Серед дослідників відсутній одностайний підхід до формування функцій аудиту. Наявність внутрішнього аудиту в компанії значно підвищує ефективність її діяльності в цілому і викликає довіру до підприємства як з боку зовнішніх аудиторів, інвесторів та інших користувачів інформації.

Виходячи з обґрунтованих нами функцій, ми констатуємо, що основною функцією внутрішнього аудиту є контрольна. Всі функції внутрішнього аудиту важливі для підприємства та всі тісно взаємодіють між собою перетікаючи одна в іншу, однак їх виконання залежить від сформульованої підприємством мети, завдань та проведення аудиторської перевірки.

Внутрішній аудит є функцією управління, що спрямована на забезпечення контролю за правильним відображенням в обліку та фінансовій звітності фінансових результатів господарської діяльності підприємства відповідно до вимог чинного законодавства, а також за обліковою політикою та внутрішніми процедурами, встановленими внутрішніми розпорядчими документами; здійсненням системного аналізу; оцінкою ефективності системи управління; своєчасністю, правильністю, повнотою і точністю відображення основної та іншої діяльності у звітності; забезпеченням збереження активів.

Таким чином, розглянувши питання організації внутрішнього аудиту на підприємстві, можна зробити такі висновки:

- внутрішній аудит – складова загального аудиту, організованого на економічному суб’єкті в інтересах його власників і регламентованого його внутрішніми документами з дотримання встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, охорони власності і надійності функціонування системи внутрішнього контролю;

- особливість внутрішнього аудиту полягає в тому, що він відбувається в момент здійснення і документального оформлення господарських операцій, що дає змогу своєчасно виявити недоліки в роботі і вживати відповідних