Внутрішній аудит і його місце в системі фінансово-господарського підприємства. Звітні документи
9

1.2 Класифікація видів внутрішнього аудиту

 

 

 

Внутрішній аудит на підприємстві організовується з урахуванням його специфіки на кожному конкретному підприємстві виходячи зі сфери діяльності, що перевіряється, тому на практиці виникають різні види внутрішнього аудиту.

Аудит фінансової звітності – традиційний вид аудиту, він передбачає оцінку вірогідності фінансової інформації підприємства. Критеріями оцінки приймають існуючи принципи та положення бухгалтерського обліку. Аудит фінансової звітності поділяється на:

а) плановий (регламентований), який проводиться в межах затвердженого плану роботи;

б) позаплановий (ініціативний), який здійснюється на вимогу власника, керівника підприємства.

Аудит на відповідність вимогам визначає, чи дотримуються на підприємстві вимоги законів, договори, правила, норми, тощо, які впливають на результати діяльності та фінансову звітність. Він поділяється на два підвиди:

а) аудит на відповідність принципам, який включає процедури аудиторського контролю з точки зору дотримання (виконання) апаратом управління підприємством законів та нормативних актів;

б) аудит на відповідність доцільності, який включає процедури аудиторського контролю діяльності посадових осіб підприємства на предмет раціональності, розумності, обґрунтованості та корисності їх діяльності.

Операційний аудит (управлінський аудит, аудит господарської діяльності) – один з видів аудиту, вивчення аудиторами будь-якої частини процедур та операцій суб`єкта господарювання з метою оцінки її продуктивності та ефективності та формулювання рекомендацій щодо економічного використання ресурсів, досягнення поставлених цілей. Під операційним аудитом розуміють різні супутні аудиту послуги. Операційний аудит включає в себе: