Поняття, значення та цілі аналізу беззбитковості
11

бничих фондів, власного капіталу тощо), що сприяли його створенню. Фінансовий аналіз рівня рентабельності та причин її зміни має важливе значення для виявлення резервів підвищення ефективності діяльності підприємства.

Так як прибутку підприємство не отримувало протягом досліджуваного періоду, то рентабельність також відсутня. Це є катастрофічним становищем для підприємства.

Забезпечення беззбитковості включає максимізацію прибутку підприємства. Ціна та обсяг реалізації продукції – одні з найважливіших параметрів, що визначають прибутковість підприємства, тому їх оптимізація є першочерговим завданням.

Отже, підсумовуючи сказане, можна відмітити, що кожне рішення щодо зміни ціни на продукцію або збільшення (зменшення) обсягів реалізації продукції має бути відповідним чином проаналізовано, мають бути чітко визначені його наслідки для ефективності діяльності підприємства. Визначення оптимального обсягу виробництва потрібне для того, щоб обсяг виробництва збігався з обсягом реалізації (зменшення залишків нереалізованої продукції).

Прибуток безпосередньо залежить від обсягу реалізації продукції та її собівартості. На собівартість впливає зміна умовно-постійних витрат (за зміни обсягу виробництва), витрати на зберігання продукції, інші витрати. Для підвищення прибутку собівартість продукції повинна зменшуватися.

На підприємстві також можуть впроваджуватися такі заходи, як: скорочення браку; вдосконалення організації робочих місць, підвищення кваліфікації кадрів; модернізація обладнання; розширення виробництва; вдосконалення матеріально-технічного забезпечення; вдосконалення матеріального стимулювання; залучення інвесторів.