Подарунки та сувеніри – їх вибір та призначення
3
  • неетично дарувати гроші, це схоже на подачку і може серйозно образити;
  • добре, коли подарунок несподіваний. Але цей сюрприз має бути приємною несподіванкою, що відповідає смакові того, кому він призначений. Поганий подарунок гірше, ніж відсутність взагалі;
  • якщо має бути новосілля, найкраще домовитися з іншими запрошеними (якщо ви їх, звичайно, добре знаєте) й гуртом купити необхідне (телевізор, холодильник, пральну машину тощо);
  • треба, щоб подарунок був вчасним;
  • якщо передбачається терміновий від’їзд, подарунок можна вручити напередодні ювілею;
  • якщо ваш подарунок спізнився, обов’язково в письмовій формі поясніть причину й вибачтеся.  

Вибирають подарунок залежно від того, кому його дарують, - знайомому, родичеві чи другові. Дружині можна вибрати подарунок разом із нею, із матір’ю, із дочкою. Чимдалі кровність – тим складніше вибір подарунка. Якщо дружина може чоловікові подарувати светр, сорочку, краватку, рукавички, шарф, то дальнім родичам дарувати предмети туалету не можна.

Усі подарунки поділяються на два види: сувенірні (книга, гаманець, ручка, брелок та інші дрібні предмети) й цінні (ваза, сервіз, скатертина із серветками, ручні й кишенькові годинники, художні й кустарні вироби тощо).

Що сьогодні прийнято дарувати? Що вважається пристойним подарунком із претензією на смак? Питань з цього приводу може виникнути дуже багато, головне пам’ятати: подарунок має відповідати смакам та уподобанням людини і не повинен обтяжувати своєю надмірною ціною: людина, що отримує  його, почуватиме себе боржником.

Як часто буває, що перед днем народження або ювілеєм з будь-якої нагоди ми саме в урочистий день біжимо купувати подарунок. Це показник нашого ставлення до людини. Особливо часто таке трапляється в колективах, де хтось збирає гроші на подарунок і йде купити що-небудь на зібрану суму.