Проблема і її роль у пізнанні
17

Висновок

 

 

Проблема як знання про незнання відображає негативний момент проблемної ситуації, який свідчить про обмеженість суб'єкта, його пізнавальних та практичних можливостей на певному етапі розвитку. Як пошуковий метод проблема включає в себе нове знання, але воно має характер припущення і поряд з істинними положеннями містить також і заблудження.

Проблема — це етап зародження нових знань, що має активний пошуковий характер, і в якому істинне переплітається з неістинним, об'єктивний зміст не відділений від суб'єктивного. Це також початковий етап становлення наукової теорії.

Проблема є джерелом розвитку теорії, пошуком шляхів її використання для вирішення практичних завдань, а також визначення меж її застосування і, тим самим, виявлення її обмеженості. Розвиток пізнання можна уявити як перехід від постановки одних проблем до Їхнього вирішення, а потім до постановки нових проблем та подальшого вирішення їх.

Проблема виникає звичайно, коли зустрічається якесь утруднення, коли щось неясно,  і цю неясність необхідно зняти, усунути.

Питання, найчастіше, - це форма вираження проблеми, а проблема - таке питання, відповідь на яке тимчасово або принципово утруднено.

Питання - форма думки, що відбиває недостатність вихідної інформації й структурними складовими своїми орієнтуюча людину на її подолання.

По різних підставах виділяють досить багато видів, або типів питань:

- прості питання й складні;

- повні й неповні;

- осмислені й неосмислені;

- змістовні й незмістовні;

- певні й невизначені;