Держава Платона
23

Висновок

 

 

 

У своїх творах Платон говорить про модель "ідеального", кращої держави. Ця модель не є опис якого-небудь існуючого ладу, системи, а, навпаки, модель такої держави, якої ніде і ніколи не було.

На думку Платона, правителями "ідеальної" держави повинні бути винятково філософи, для того щоб у державі панували розважливість і розум.

Усіх жителів держави Платона, автор розділяє на три класи. Нижчий клас поєднує людей, що роблять необхідні для держави речі чи сприяють цьому; Приналежність людини до другого і третього класів, а це класи воїнів-стражів і правителів-філософів, визначається вже не за професійними, а за моральними критеріями. Моральні якості цих людей Платон ставить набагато вище моральних якостей першого класу.

Платон вважає, що для добробуту держави кожна людина повинна займатися тією справою, для якої вона пристосована найкраще.

У трактаті "Держава" Платон пише про те, що "ідеальна" держава повинна володіти, щонайменше, чотирма головними чеснотами:

1. мудрістю;

2. мужністю;

3. розважливістю;

4. справедливістю.

Поділ людей на класи має для Платона величезне значення, визначає існування "ідеальної" держави, а порушення кастового ладу вважається найтяжчим злочином.

За сучасним уявленням про людські цінності і свободи, платонівська держава є квінтесенцією тоталітаризму.