Мокрі пиловловлювачі: Скрубер Вентурі
3

ВСТУП

 

 

 

Атмосферне повітря є найважливішим i найнеобхіднішим компонентом навколишнього природного середовища. Воно, як невичерпний природний ресурс, необхідне для життя людей, тварин, рослин, більшості мiкроорганiзмiв i, навіть, підводних мешканців. Наприклад, відомо, що без харчування людина може прожити до п’яти тижнів, без води — до п’яти днів, а без повітря — лише до п’яти хвилин. Водночас, кисень, що входить до складу атмосфери, с не тільки головним фактором життя, а й невід’ємним компонентом при згорянні палива у різноманітних технологічних установках i двигунах внутрішнього згоряння. Атмосфера є опорою для польоту живих організмів, простором для функціонування авіації та космічних кораблів.

На ранніх етапах своєї історії людство практично не впливало на стан атмосферного повітря. Незначні його зміни відбувалися лише за рахунок дії природних факторів: процесів розпаду рослинних i тваринних організмів, лісових пожеж, виверження вулканів, згоряння метеоритів тощо. Вони супроводжувалися виділенням в атмосферу різних хімічних речовин у вигляді газів i пилу, переважна кількість яких розвіюється, розчиняється i безболісно поглинається навколишнім середовищем. Виняток становлять природні катаклізми, такі як землетруси, сильні вітри, зсуви, снігові лавини, повені i засухи, вплив яких на атмосферу буває значним.

Розвиток цивілізації, активізація виробничо-господарсько діяльності людини стали основними джерелами атмосферного забруднення. Прагнучи отримувати дедалі більше матеріальних благ, вона постійно нарощує споживання (здебільшого нераціонально) сировини, матеріалів i палива. А це, в свою чергу, обумовлює збільшення обсягів забруднення навколишнього середовища взагалі i атмосферного повітря, зокрема. У цьому зв’язку російський геофізик i еколог Ю. А. Iзраєль застерігає, що “Над планетою нависла реальна загроза — виявилося, що людство, міцно озброєне технічно, неспроможне запобігти негативним наслідкам своїх могутніх дій на природу”.