Екологія гірничого виробництва: Житомирське родовище глин, піску і каоліну
57

Так як радіонукліди в породі розсіяні і в кожному певному її об'ємі число розпадів нуклідів різне, породу оцінюють по питомій активності радіонукліда, яка представляє собою відношення активності радіонукліда і зразку породи до маси зразка.

Радіоактивні елементи є джерелом іонізуючого випромінювання, негативно діючого на людей і що характеризується експозиційною дозою рентгенівського або гамма-випромінювання. Ця доза представляє сумарний електричний заряд іонів одного знаку, створюваний випромінюванням, поглиненим в одиниці маси сухого атмосферного повітря.

Оскільки гірські породи містять, як правило, декілька радіонуклідів, з яких найчастіше зустрічаються радій (226Ra), торій (232Th), калій (40К), їх радіоактивність оцінюється по питомій активності природних радіонуклідів. Окремі фахівці питому активність радіонуклідів називають еквівалентною активністю радіонуклідів, а їх питомий вміст в породі - еквівалентним вмістом. Ряд будівельних гірських порід містять значну кількість радіонуклідів, що обмежує область їх вживання в будівництві і народному господарстві і вимагає необхідності радіаційно-гігієнічної оцінки корисної копалини як на стадії їх розвідки, так і на стадіях їх здобичі і переробки.

Всі гірські породи, і особливо глибинні, містять до 1% акцесорних, тобто додаткових мінералів. Акцесорні мінерали вивержених порід представлені мінералами як ранньо- і пізньомагматичного, так і автометасоматичого (пневматоліто-гідротермального) генезису.

З класу рудних радіоактивних акцесорних мінералів, необхідно виділити магнетит, пірит і ільменіт. Магнетит - мінерал підкласу складних оксидів, склад і властивості якого мінливі і залежать від умов утворення. Колір залізно-чорний, блиск металевий, спайність відсутня, сильно магнітний. Магнетит має твердість за шкалою Мооса 5,6-6, густину 5200 кг/м3. Частіш за все магнетити зустрічаються в габбро, дунітах, сієнітах, ультраосновних лужних породах.