Вплив гірничо-добувного комплексу на параметри навколишнього середовища
31

2.4. Вплив гірничих розробок на земну поверхню і ландшафт

 

Землі, що втратили свою цінність чи є джерелом негативної дії на природне середовище в результаті  виробничої діяльності людини, називаються порушеними. При будівництві і експлуатації транспортних доріг і промплощадок проходить деформація структури і погіршення якості ґрунтового шару, знищення трав’яного покриву, вирубка чагарників і дерев, порушення гумусового шару, аналогічні порушення на сусідніх з дорожнім полотном земельних ділянках, із яких береться порода для будівництва доріг, створення нового мікро ландшафту на окремих ділянках траси в зв’язку із облаштуванням виробок і насипів, будівництво дамб та ін.

Знищення трав’яного покриву та чагарників в зв’язку з підготовчими роботами на дорозі і розробкою резервів може мати негативні екологічні наслідки в районах напівпустель, високогір’ях, при тундри, де процеси відновлення рослинного покриву проходять повільно. Порушення гумусового шару супроводжується зміною структури ґрунту, забруднення піском, гравієм, щебенем – найбільш суттєві наслідки для родючих земель.

В залежності від масштабів та інтенсивності антропогенного впливу виділяють наступні зміни ландшафтів:

1. Глобальні – відбувається зміна природного середовища на великих територіях в сукупності зі змінами якості атмосферного повітря та вод світового океану.

2. Зональні – в результаті тривалого антропогенного впливу формуються нові форми ландшафтних одиниць (гірничо промислові ландшафти).

3. Регіональні – інтенсивному впливові підлягають природно – географічні, господарсько – економічні та соціально – демографічні комплекси в межах адміністративного поділу територій даної держави.

4. Локальні – ландшафтні зміни відбуваються в межах земельного відводу одного підприємства.

Вплив гірничого виробництва на землі і ландшафти:

  1. Прямий