Екологія гірничого виробництва: Головинське родовище лабрадориту і габро-нориту
69

Структура смуг повинна бути щільної без розривів з посадкою дерев  чи рядами в шаховому порядку.

Чагарники висаджуються з розрахунком перекриття грунтового простору.

За формою поперечний профіль  шумозахисної  смуги    повинен   наближатися  до  трикутника,     з більш  пологої сторони,   спрямований  до  джерела шуму.   Висота дерев повинна бути не менш  7-8 м,   чагарників  -  до  1,5-2  м. Рівень шуму в житлових приміщеннях і дворах повинен бути знижений за рахунок раціонального розміщення,  планування і форми будинків,  а також підвищення їхньої  звукоізолюючої здатності.

Основою для  планомірного  здійснення шумозахисних заходів є шумові     карти, зелені  насадження навколо стаціонарних джерел шуму,  розміщених на поверхні входять у комплекс шумоізолюючих засобів.

Для зниження рівня шуму машини й установки оснащуються комплексом шумознижуючих пристроїв, що  забезпечують досягнення допустимих рівнів звукового тиску в приміщеннях.

Проблеми порушення виробничим шумом і вібрацією природних екологічних зв'язків у даний час не можуть бути досить чітко сформульовані, тому що шкідливі наслідки шуму і вібрації простежені тільки на стані самопочуття і здоров'я людей і проаналізовані в окремих випадках на тварин.

У курсі "Екологія гірського виробництва" питання захисту від шумового забруднення повітряного середовища найбільше доцільно розглядати починаючи з великомасштабних загальних заходів, що забезпечують зниження шкідливого впливу шуму на населення навколишніх підприємство територій, переходячи потім до технічних засобів, спрямованим на зменшення шумоутворення при тому чи іншому виробничому процесі.

Взаєморозміщення об'єктів повинне вироблятися обліком ландшафтних особливостей місцевості і на прилягаючій території (сюди відносяться різного роду глушителі, звукопоглинанні кожухи).