Екологія гірничого виробництва: Головинське родовище лабрадориту і габро-нориту
7

Запаси лабрадориту і габро-норит затверджений ГКЗ України(протокол №3467 від 01.01.1961р.) по категоріях (тис. м3): А+B+C1 - 13900, у т.ч.  А-3768, У-3645, З1-6487; з них в охоронній цілині залізної і у вибухонебезпечній зоні по категорії А-1391тис. м3.

Родовище розробляється Головинським кар’єруправлінням Мінбудматеріалів України. Видобуток матеріального каменю виробляється дрібношнурованим методом, відділення моноліту від масиву - допомоги димного пороху. Відпрацьовування розкривних порід ведеться рівнобіжними заходками уздовж борта кар'єру, площа під відвали - 4га, висота відвалів 28м; передбачаються роздільна виїмка й ґрунту, підґрунтя і скельних порід; рекультивація почнеться не раніш, ніж через 60-70 років.

Залишок запасів на 01.01.1986р. складає по категоріях (тис. м3): А-3353, У-3590, З1-6487. подальший приріст запасів обмежений.

 

1.2. Характеристика сировини. Фізико-механічний та хімічний склад сировини і готової продукції

 

 

Облицювальний камінь повинен володіти необхідними декоративними якостями і визначеними фізико-механічними властивостями, що забезпечують багаторічну експлуатацію виготовлених з нього споруд. Він застосовується у вигляді блоків для архітектурно-будівельних деталей (орнаментів, барельєфів, колон, виготовлення монументів скульптур) чи у вигляді плит з різною фактурою поверхні для зовнішнього і внутрішнього облицювання стін будинків і споруд, настилання підлог, виготовлення сходових маршів і інших конструкцій.

Для одержання облицювальних матеріалів використовуються різні гірські породи. З міцних, твердих і морозостійких порід (граніт, діорит, габро, лабрадорит, кварцит, базальт, ріолит) одержують матеріали, що застосовуються для зовнішнього облицювання будинків, парапетів, сходів, площадок, плит для настилання підлог у приміщеннях з інтенсивним рухом людських потоків; з порід середньої міцності і м'яких, неморозостійких (мармур, доломіт, вапняк, гіпс, гравертин, туф вулканічний і ін.) виготовляють в основному матеріали для внутрішнього облицювання і благоустрою будинків (облицювання стін, настилання підлог з незначним рухом людських потоків і ін.).