Екологія гірничого виробництва: Головинське родовище лабрадориту і габро-нориту
75

Основні види і результати впливу гірничого виробництва на біосферу наведені в табл. 2.8.

Таблиця 2.8

Елементибіосфери

Вплив на елементи біосфери

Результати впливу

Водний басейн: води підземні

 

 

води поверхневі

 

Осушення родовища, скидання стічних і дренажних вод.

Осушення і перенос поверхневих водойм і водостоків, скидання стічних і дренажних вод, водозабір для технічних і побутових нестатків підприємств.

Зменшення запасів підземних, ґрунтових та поверхневих вод. Порушення гідрогеологічного і гідрологічного режимів.

Забруднення водяного басейну стічними та дренажними водами. Погіршення якості води у результаті несприятливих змін гідрохімічних і біологічних режимів поверхневих і підземних вод.

Повітряний басейн

Організовані і неорганізовані викиди в атмосферу пилу і газів.

Забруднення(запилення, загазованість) атмосфери.

Природний ландшафт

Проведення гірських  , спорудження відвалів, гідро відвалів, хвосто- і водоймищ. Будівництво промислових і цивільних споруджень. Прокладка доріг н інших видів комунікацій

Деформація земної поверхні. Порушення ґрунтового покриву.

Скорочення площ продуктивних угідь різного призначення. Погіршення якості ґрунтів. Зміна вигляду території. Зміна стану ґрунтових і поверхневих вод. Осадження пилу і хімічних сполук унаслідок викидів в атмосферу. Ерозійні процеси.

Флора та фауна

Промислове і цивільне будівництво. Вирубка лісів. Порушення ґрунтового покриву. Зміна стану ґрунтових і поверхневих вод. Запилення та загазовування атмосфери. Виробничі і побутові шуми.

Погіршення умов існування лісовий, степовий н водяної флори і фауни. Міграція і скорочення чисельності диких тварин. Гноблення і скорочення видів дикоростучих рослин. Зниження врожайності сільськогосподарських культур. Зниження продуктивності тваринництва, рибного і лісового господарства