Геологічна будова кар’єру Житомирської області
55

2.6. Радіаційний вплив гірських порід на оточуюче середовище

 

Враховуючи широке вживання будівельних гірських порід в цивільному, промисловому і житловому будівництві, необхідною є оцінка мінеральної сировини з позицій довговічності, естетики і впливу каменя на людину і оточуючий світ, оскільки всі гірські породи є радіоактивними.

Слід зазначити, що видобуток, обробка і використання в будівництві каменя високої міцності (граніти, лабрадорит, діорити, монцоніти і багато інших) є найдорожчими і трудомісткими, а гірські породи даної категорії характеризуються підвищеним вмістом радіонуклідів, тому області їх використання повинні бути строго регламентовані.

У процесі видобутку корисних копалин, їх переробки і збагачення, використання людині доводиться постійно прямо або побічно знаходитися у контакті з ними. Тому, враховуючи радіоактивні властивості гірських порід і вплив радіонуклідів на людину і навколишній нас світ, при все зростаючих об'ємах видобутку корисних копалин, однією з актуальних задач гірської науки і практики є широкомасштабна, проста і доступна, але в той же час точна і ефективна оцінка радіоактивності гірських порід. Першочергово цього потребують підприємства, добувні і перероблюючі будівельні гірські породи, які мають дуже широке використання.

Для виробництва будівельних матеріалів і виробів використовується гірські породи всіх трьох генетичних типів: вивержені, осадові і метаморфічні. Вміщуючі, вскришні породи, що попутно здобуваються, також представлені всіма генетичними різновидами. Всі ці породи, незалежно від генетичного походження, містять природні радіоактивні елементи, так звані радіонукліди і характеризуються радіоактивністю, тобто мимовільним розпадом (перетворенням) атомних ядер, що приводить до змін їх атомних номерів.