Букинське родовище габро і лабрадориту
21

2.3. Вплив гірничих розробок на водний басейн

 

Якість природних і стічних вод визначається їх складом і властивостями. Склад води характеризується переліком і концентрацією в ній речовин. Норми якості води встановлюються в залежності від виду водокористування.

Органолептичні показники визначаються за допомогою органів чуття людини, до них відносяться запах, смак, колірність, прозорість чи мутність, колір і температура. Деякі з них одночасно є також і фізичними. При дослідженні стічних вод органолептичний аналіз не застосовується.

До фізичних показників якості води відноситься температура, мутність, концентрація, колір.

Хімічні показники включають активну реакцію рН, окислюваність, розчинність газів, сухі залишки, жорсткість, лужність, кислотність, агресивність, наявність мікроелементів і різноманітних солей. Сюди ж можуть бути віднесені і показники органічного забруднення води.

В звязку з труднощами аналітичного визначення багатьох органічних речовин, що присутні в воді, звичайно застосовують сумарну оцінку їх вмісту, шляхом окислення їх киснем.

Кількість кисню (мг/л), необхідна для хімічного окислення органічних речовин, має назву „хімічне споживання кисню” (ХСК). Величина ХСК – непрямий показник вмісту органічних речовин в воді.

Другим непрямим показником забруднення води є біохімічна необхідність в кисні (БНК). Це кількість кисню (мг/л), необхідна на аеробне біохімічне розкладення органічних речовин, що містяться в воді, за певний відрізок часу 1,2,5,20 діб).

Розчинений кисень визначає ступінь чистоти води: чим менший вміст кисню в ній, тим вища її забрудненість органічними продуктами. Окрім того, вміст кисню має суттєвий вплив на процеси самоочищення забруднених вод в річках та озерах.

До показників  забруднення води відноситься також вміст азотовмісних речовин в орнанічній, амонітній, нітритній і нітратній формі, при перевищенні якого відбувається посилення росту водоростей в природних водних обєктах.

Бактеріологічними показниками є колі-індекс, колі-титр і патогенні організми.

Найбільш розповсюджені джерела патогенних мікроорганізмів – побутові стічні води.

Як було відмічено раніше, стічні води є основним джерелом забруднення водойм та водостоків.

Переходячи до промислових стічних вод підприємств гірничодобувної промисловості, варто відмітити,  що вони мають найбільш суттєвий вплив на стан не тільки водних обєктів, але і природного середовища в цілому.

В зв’язку з неперервним і значним збільшенням об’єму продукції гірничого виробництва, кількість стічних вод шахт, рудників, карєрів, а також збагачувальних фабрик зростає і екологічні наслідки забруднення поверхневих та підземних вод набирає все більших масштабів.

В залежності від походження стічні води поділяються на виробничі, господарсько-побутові і атмосферні.

Виробничі стічні води, отримані в результаті їх використання в різних технологічних процесах чи попутно при добуванні корисних копалин, в свою чергу поділяються на забруднені і нормально-чисті, тобто такі, що не потребують очищення.

Виробничі забруднені стічні води також поділяються на три групи:

-          забруднені переважно мінеральними домішками;

-          забруднені органічними домішками;

-          забруднені мінеральними і органічними домішками.

Не забруднені виробничі стічні води утворюються в основному при охолодженні теплообмінних апаратів, компресорів, при попередньому осушенні родовищ корисних копалин та інших процесів.

Води, що попутно видаляються при добуванні корисних копалин, поділяються на: шахтні; дренажні.