Екологічний моніторинг водних об’єктів
29

ізорудна та металургійна промисловості. Щороку тут реєструється 1700-1800 різних захворювань на кожну 1000 дітей, 70% з них – захворювання бронхолегеневої системи. Виявлений характерний для регіону синдром екологічної дезадаптації дітей, який проявляється : високим рівнем сумарної захворюваності за рахунок гострих респіраторних інфекцій, високим рівнем алергодерматозів, проявами серцево-судинної дезадаптації. Виросли за останні роки показники загальної захворюваності населення, і особливо злоякісних новоутворень та гіпертонічної хвороби (майже на 70%).

Велику тривогу викликає прогресуюча депопуляція населення Кривбасу. Де популяційний процес зумовлений високою смертністю населення на фоні дуже низької народжуваності.

Дослідження показали, що вміст важких металів (результат діяльності підприємств металургійної та залізорудної промисловості) у волоссі дітей, що проживають у Кривбасі, 6-10 років значно вищий порівняно з аналогічним віковим контингентом умовно чистої зони: концентрації хрому перевищують ГДК в 3,9рази, міді – в 2,9, марганцю – в 2,8.

Щодо Житомирської області, то спостерігається зменшення викидів і скидів забруднюючих речовин, зумовлене передовсім спадом промислового виробництва. Так, у 2000р. проти попереднього року викиди у повітря від стаціонарних джерел зменшились майже на 13%. Основними забруднювачами є наступні галузі виробництва: обробна промисловість - 47%, добувна - 15%, виробництво електроенергії, газу та води - 23%. Однак проблеми залишаються.

Найбільшої шкоди повітряному басейну Житомирщини завдає автотранспорт. Спостерігається тенденція до збільшення обсягів викидів завдяки зростанню кількості автотранспорту.

Щодо стану водного басейну, то забрудненість притаманне усім річкам області. Так, у водні об’єкти щороку приблизно скидається 56млн м