Екологічний моніторинг водних об’єктів
31

В процесі відкритих розробок минулі родючі землі перетворюються в так звані „промислові пустелі”. Спостереження показують, що на території відкритих розробок родовищ корисних копалин ґрунтовий покрів піддається механічному, фізичному та хімічному впливу.

Механічне порушення ґрунтового покриву зумовлене:

- по-перше, відводом під розробки родовищ земель, які раніше використовувались в сільському чи лісовому господарстві;

- по-друге, розміщенням відвалів та хвостовищ на землях, де попередньо не знятий ґрунтовий покрив, що призводить до втрат найбільш цінної гумусної частини ґрунтового профілю.

Фізичне порушення ґрунтів пов’язане зі зміною ландшафту та деформацією поверхні під впливом гірничих робіт, зміною структури грунтів в результаті гідромеханізації або інших видів робіт.

Хімічне порушення ґрунтів зумовлене їх забрудненням різноманітними технологічними відходами та викидами .

В даний час забруднення біосфери та погіршення екологічних умов ландшафтного середовища приймають загрожуючи масштаби не тільки в окремих регіонах, а й на планеті взагалі. При розробці родовищ корисних копалин забруднення біосфери в основному відбувається за рахунок викидів пилу, газових сумішей та локального розриву корисних копалин.

Забруднення навколишнього середовища призводить до економічних втрат:

-                                  розпилення великої кількості сировини та матеріалів;

-                                  зростання витрат на електроосвітлення;

-                                  аварії автотранспорту у зв’язку із погіршенням мікрокліматичних умов;

-                                  підвищення витрат на ремонт обладнання та споруд із-за корозії металів, витрати на підтримання чистоти, покрасу приміщень.