Екологічний моніторинг водних об’єктів
97

Інструктажі по вивченню правил безпечних прийомів і методів праці займають важливе місце в комплексі заходів, що впроваджуються на підприємстві.

Існує декілька видів інструктажу: вступний, первинний на робочому місці, повторний, позаплановий, поточний.

Вступний інструктаж зобов`язані пройти усі, хто поступає на підприємство, а також командировані і ті, які навчаються, що прибули на практику. Його проводить інженер по охороні праці.

Первинний інструктаж на робочому місці проводять з усіма щойно прийнятими на підприємство, переведеними з одного підрозділу в інше, командированими і ін.

Повторний інструктаж проводиться не рідше, ніж через шість місяців. Метою такого інструктажу є відновлення в пам`яті працівника правил по охороні праці, а також розгляд конкретних порушень із практики цеху чи підприємства.

Позаплановий інструктаж проводять при зміні технологічного процесу, зміні правил по охороні праці, впровадження нової техніки, порушення працівниками вимог безпеки праці, що можуть призвести чи призвели до травматизму, аварії, вибуху або пожежі; при перервах в роботі — для робіт, до яких висуваються додаткові вимоги безпеки праці більше ніж на 30 календарних днів, для інших робіт — 60 днів.

Поточний інструктаж проводять з працівниками перед виконанням робіт, на які оформляється  допуск-наряд. Первинний інструктаж на робочому місці, повторний, позаплановий, поточний проводить безпосередній керівник робіт. Відомості про проведені інструктажі заносять в журнал реєстрації вступного інструктажу, журнал (особову картку) реєстрації інструктажу на робочому місці або в допуск-наряді.

Важливе значення для забезпечення безпеки праці має професійний відбір, мета якого — виявити осіб, нездатних за своїми фізичними і антропометричними даними до участі в тому чи іншому виробничому процесі. В ряді виробництв при прийнятті на роботу проводять обов’язкові попередні медичні, а в деяких випадках і періодичні огляди, ціль яких — попередження професійних захворювань.